In het centrum van Gent zijn er meer dan 250 cafés en restaurants. Daar de kwaliteit doorgaans zeer hoog is, is het niet evident slechts enkele suggesties te doen. In de stad vindt u een variatie aan heerlijke etablissementen met een gevarieerde keuken. De stad heeft ook talrijke vegetarische en organische restaurants te bieden. Bij de Dienst Toerisme kan u een Veggiegids en plan van de stad opvragen. 

Graslei – Afstand 300m
Dit is één van de populairste plaatsen om op een zonnige namiddag te genieten van een glaasje Belgisch bier. Ook op de Graslei, één van de meest gefotografeerde plaatsen in Gent, vindt u een groot aanbod aan restaurants: van brasserie De Witte Leeuw, waar heel wat Gentse specialiteiten geserveerd worden zoals waterzooi en stoofvlees, tot Belga Queen waar een modern interieur en aangepast menu kadert in een prachtig historisch gebouw dat vroeger dienst deed als graanopslagplaats.  

Vrijdagmarkt - Afstand 750m
Op de Vrijdagmarkt komt u voorbij tal van restaurants en bars. Drinkt u graag bier, dan is een bezoekje aan De Dulle Griet zeker de moeite waard. In dit café kan u kiezen uit 250 biersoorten, en het is voornamelijk populair bij hen die eens iets nieuws willen proberen. Wandel ook zeker eens in één van de vele zijstraten voor nog meer restaurants.

St Jacobs – Afstand 750m
Op wandelafstand van de Vrijdagmarkt vindt u de Sint-Jacobskerk. Ook in deze buurt vindt u heel wat gezellige bars zoals De TrollenKelder (Bij St Jacobs 17) en Bar Des Amis (Vlasmarkt 5).

Kraanlei - Afstand 500m
De Kraanlei bevindt zich tussen de Groentenmarkt en de Vrijdagmarkt. Hier kan u terecht in tal van internationale restaurants, van de Thaise keuken tot de Marokkaanse, Japanse, Italiaanse en Belgische keuken.

Patershol- Afstand 800m
Als u inslaat in één van de zijstraatjes van de Kraanlei komt u terecht in de middeleeuwse buurt Patershol. Deze wijk staat ook bekend als het gastronomische centrum van de stad. Hier kan u terecht in één van de vele lokale restaurants, zoals ‘t Klockhuys (Corduwanierstraat 65), met open haard en hartverwarmende maaltijden.

Sleepstraat – Afstand 1.2km
Aan het einde van de Kraanlei en Oudburg komt u in de Sleepstraat terecht, het Turkse deel van de stad. Hier vindt u winkels vol met baklava, kebabs en vele goedkope, maar toch gezellige restaurants.